Svjetski dan srca 29.9.2024.

Kardiovaskularne bolesti (KVB) su vodeći uzrok smrti u svijetu, odnoseći više od 20,5 milijuna života svake godine, najčešće u zemljama s niskim i srednjim prihodima. Međutim, postoji nada – 80% prijevremenih smrti uzrokovanih KVB-om je moguće spriječiti. Malim promjenama u načinu života, poput poboljšanja prehrane, povećanja tjelesne aktivnosti i boljeg upravljanja stresom, možemo značajno unaprijediti zdravlje srca.

Svjetski dan srca (WHD) svake godine okuplja stotine organizacija diljem svijeta, uključujući škole, sveučilišta, sportske klubove i kardiološku zajednicu, kako bi se podigla svijest o važnosti zdravlja srca. Raznovrsne aktivnosti, od regionalnih delicija do plesnih događanja, usmjerene su na edukaciju i poticanje zdravih navika.

Medicinske sestre u kardiologiji imaju ključnu ulogu u ovom projektu. Osim što pružaju svakodnevnu njegu pacijentima s kardiovaskularnim bolestima, one aktivno sudjeluju u edukaciji zajednice o važnosti prevencije. Njihova stručnost i bliska suradnja s pacijentima omogućuju im da prepoznaju rizike, pruže podršku u promjenama životnih navika i educiraju o prevenciji srčanih bolesti. Kroz aktivnosti poput mjerenja krvnog tlaka, savjetovanja o prehrani i poticanja redovitih pregleda, kardiološke sestre doprinose smanjenju učestalosti KVB-a te jačanju svijesti o važnosti zdravlja srca.

Više informacija o svjetskom danu srca ovdje.